2008. nov. 12.

KÉPEK

És, felkerültek végre a Rómában készült képek is.

Ide:

http://picasaweb.google.com/okortarhely

SZÍNHÁZ

Kedves Hallgatók!

November 19-én a Stúdió K Színház előadja

Sztefan Canev: Szókratész utolsó éjszakája című börtön-komédiáját.

A színház közönségszervezőjének kérését tolmácsolva arra kérném Önöket, hogy akinek felkeltette érdeklődését a darab és szeretné megnézni, az jelezze nálam szombat estig, hány jegyet igényelne.

Bolonyai Gábor

SZICÍLIA

Kedves Hallgatók!

Egy régóta tervezett kirándulással kapcsolatban írok Önöknek, aminek tervét kb négy évvel ezelőtt kezdtük el szövögetni, még a BA-s idők előtt, Szicíliába, s - ha minden igaz - jövő áprilisban talán sikerül is megvalósítanunk, valamikor a hónap első két hetében. A siker nagyrészt az ún. kisszakos pályázatunk eredményétől függ, melynek elnyerésére jó esélyünk van ugyan, de a döntésről még nem kaptunk értesítést. Sajnos azt sem tudjuk, hogy mikor döntenek a pályázatokról, az út szervezését azonban már most meg kell kezdenünk, s pontosan az igények felmérése céljával írok, hogy megtudhassuk, különböző feltételek esetén kik és hányan szeretnének a kiránduláson részt venni. A kirándulásról még annyit el kell mondanom, hogy eredetileg is a pécsiekkel kezdtük el tervezni az utat, és most is így képzeljük, hogy az ottani diákokkal és tanárokkal együtt mennénk.

Az előzetes érdekődéseink szerint ha busszal megyünk, egy 46 fős busz bérleti díja kb. 1 900 000 Ft-ba kerül, vagyis kb 41 e Ft/fő.

10-12 napi szállás kb. 30 e Ft/ fő.

Az állami múzeumokba talán sikerül ingyenes belépőhöz jutnunk (erre ígéretet kaptunk, de a részletek még nincsenek pontosan tisztázva), 10 e Ft összegű belépői költségre azért szerintem mindenképp számítani kell.

Busszal tehát az úti-, szállás- és múzeumi költség minimum 81 e Ft, amihez ki-ki hozzászámíthatja a maga egyéb költségeit.

A pályázati pénzből terveink szerint ebből mintegy 20-40 e Ft-ot lehetne fedezni. Egy korábbi görögországi kiránduláson nagyon bevált egy módszer az efféle támogatási pénzek súlyozott, igazságos és ösztönző elosztására. Az út előtt készítettünk egy amolyan periégésist, idegenvezető füzetet, és akik bedolgoztak ennek összeállításába, azok kétszeres összegben részesülhettek ebből a pénzből (jelen esetben ez kb 40 e Ft engedményt jelentene), míg akik ebben nem vettek részt, azok csak a felét kapták (vagyis a mostani kl-filológia v görögszakos - akár régi, akár minoros – hallgatók kb. 20-at).

A kiadásokat tovább csökkenthetik HÖK-ös támogatások – de hogy mennyivel, ezt nem igazán tudom megmondani, az elosztásába pedig nem szeretnék beleszólni, de feltételezem, akár 10 e Ft/ fő sem kizárt. Amúgy a Hök-ös pályázás szempontjából szintén nagyon fontos volna, hogy körvonalazódnának a részletek.

Egy buszút Szicíliába azért kemény dolog: 1900 km, másfél nap oda és másfél vissza. A Budapest-Szicília buszútnak két alternatívája lehet:


Az egyik, ha a végigbuszozás helyett vki egyénileg Bp-ről Nápolyig Wizzairrel repül; ennek az ára oda-vissza ebben a pillanatban kb 20 e Ft. Egészen pontosan egy április 5-i odaút ma délután 8410 Ft, 15-i visszaút 10740 Ft. (Április 1-i odaút 7410, április 12-i visszaút 25740 Ft, 19-i 15740 Ft, etc.) Ez a járat 2009. március 29-én indul először heti kétszer vagy háromszor; ebben a pillanatban még van 25 szabad hely az első három járatra, de hogy mennyibe fog kerülni a jegy, mondjuk, 1 hónap múlva, azt nem tudhatjuk – emiatt is gyorsan kell lépnünk. Ha tehát vki, nem vállalja a 2 x 35-40 órás busz utat, megteheti hogy -ebben a pillanatban 20 Ft-ért - Nápolyba repül, és ott száll föl a buszunkra, ill. száll ki hazafelé. A buszbérlet árához persze ugyanakkora összeggel kell hozzájárulnia.

A másik variáció szerint mindnyájan repülnénk (ha Nápolyba nem lehet, akkor Rómába, ahová kb 20-ért több járat is megy), és itt bérelnénk buszt. Az olasz busz azonban biztosan drágább km-enként és óradíjba számolva, bár egyelőre nem tudok konkrét árat mondani, mert csak olyan ajánlatot kaptam, amelyik szállással együtt tartalmazta a buszbérlés költségét (jóval többért persze, mint 30 e), külön csak buszra egyelőre nincs konkrét árajánlatom.

A fenti árakat nagyban befolyásolja azonban, ha nem 46 fős busszal, hanem kisebbel vagy esetleg nagyobbal (emeletessel) mennénk, ezért nagyon fontos volna tudnom, hány fő részvételére lehet számítani. (Amiatt is fontos volna tudni a jelentkezők számát, hogy eloszthassuk egymás kötött a pécsiekkel a férőhelyeket; kiindulásként én 26-20 fővel számoltam.)

Szóval, azt szeretném kérni Önöktől, hogy ki-ki döntse el, hogy milyen feltételek mellett tudna / szeretne jönni, és pozitív válaszát legkésőbb vasárnapig jelezze vissza nekem. Köszönöm.

Még egyszer: a legolcsóbb és legoptimistább „A" verzió 13-14 nappal számolva, étkezés nélkül, különmunkával, és feltételezve, hogy a HÖK-ös támogatás elég a múzeumi belépőkre (amire persze nincs garancia): kb. 40 e Ft.

„B" verzió, busszal, különmunka nélkül: 60 e Ft.

„C" verzió: olasz busszal és szállással – tegyük föl 120 e Ft-ért (amit csökkenthet a pályázati 20-40 e Ft).

És emellett kellene azt is tudnom, h ki-ki a végigbuszozást vállalja vagy inkább a 20 e Ft pluszköltséget a Wizzair-féle repülőjegyre.

A kirándulás, ha sikerül összehoznunk, biztosan különleges lesz, nemcsak a helyszín miatt, hanem azért is, mert a pécsiekkel együtt utaznánk, és művészettörténeti-régészeti szempontból szakavatott kalauzunk lenne Nagy Árpád személyében, aki még sosem járt ugyan a szigeten, de lélekben és szellemiekben már régóta készül egy ilyen szicíliai útra. Tavaly Horváth tanárnő és én is tartottam egy-egy szicíliai témájú szemináriumot, akik részt vettek rajta, azok számára, remélem, kiderült, hogy mi sem vagyunk közömbösek Szicília iránt – tehát jöjjenek minél többen!

Remélem, így elsőre kellő mennyiségű információt adtam, ha mégsem világos valami, akkor, kérem, kérdezzenek rá.

Szeretettel várva a válaszukat,

Bolonyai Gábor